FRUITVEB HÍRLEVÉL 2015. november 24.

FruitVeB szervezeti hírek

MÓDOSUL AZ ÖKOGAZDÁLKODÁSI PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSÁNAK HATÁRIDEJE

A nagyszámú érdeklődésre, valamint a pályázati felhívások előírásainak változásaira tekintettel aMiniszterelnökség meghosszabbítja az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása címmel megjelent pályázatok benyújtásának határidejét.

 

A kérelmeket egységesen 2015. december 31-ig elektronikus úton küldhetik be az érintettek. 

 

A Miniszterelnökség a Pályázat Előkészítő Munkacsoportban résztvevő szakmai szervezetek (többek között az MVH, a NAK és az ÖMKi) javaslatára, azokkal egyetértésben döntött a kérelmek benyújtási határidejének meghosszabbításáról. 

 

AZ ÉRINTETTEK A FELHÍVÁSOKRA 2015. DECEMBER 7. HELYETT, 2015. DECEMBER 31-IG KIZÁRÓLAG ELEKTRONIKUS ÚTON NYÚJTHATJÁK BE PÁLYÁZATUKAT AZ MVH FELÜLETÉN, A WWW.MVH.GOV.HU WEBOLDALON.

A KÖTELEZETTSÉGEKET 2016. JANUÁR 1. ÉS 2020. DECEMBER 31. KÖZÖTT KELL TELJESÍTENI.

 

A felhívás részéletes megismerésében és a pályázatok leadásában a www.szechenyi2020.hu weboldal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gondozásában megjelent kézikönyv, valamint a területileg illetékes falugazdászok adnak részletes tájékoztatást és segítséget.

 

PROBLÉMÁS KÁRENYHÍTÉS

Az idei évben sok ültetvényt érintettek a tavaszi, virágzáskori fagyok. Közülük számos telepítés csak az idén fordult volna termőre. Az MVH-hoz elektronikusan benyújtandó kárenyhítő juttatás iránti kérelem kitöltése azonban referencia hozamadatok nélkül nem lehetséges, a rendszer nem tudja értelmezni. Így az éppen termőévbe lépett ültetvények tulajdonosai nem tudnak kárenyhítésért folyamodni.

 

A FruitVeB jelzi a problémát az illetékes szakhatóság felé.

 

EKAER problémák

Az EKAER bevezetése óta több probléma is felmerült, melyek megoldására a FruitVeB javaslatcsomagot dolgoz ki. Az EKAER rendelet módosítását, a rendszer javítását szolgáló javaslatokat várhatóan jövő héten, november 16-án a FruitVeB benyújtja a Nemzetgazdasági Minisztérium Parlamenti és Adóügyekért Felelős Államtitkárságára.

 

Kiskultúrák növényvédelme

2015. november 18-án szerdán ismételten megbeszélést tartott a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a FruitVeB munkatársaiból álló szakmai grémium. A megbeszélésen a FruitVeB által korábban benyújtott, a kiskultúrák növényvédelmi helyzetét javítani szándékozó anyagot vitatták meg, melyet az említett szervek szakértői előzetesen tanulmányoztak és véleményeztek.

 

A megbeszélés eredményeként várható, hogy egyes kiskultúrákban az engedélyezett hatóanyagok köre jövő év első felében bővülni fog.

 

 

 

Programajánló

Versenyképes ültetvények szakmai konferencia és gyümölcstermesztési évzáró - Debrecen 2015. november 27-28.

Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a TÉSZ-ÉSZNonprofit Kft, a FruitVeB-bel és az ÉKASZ-szal közösen 2015. november 27-28-án "Versenyképes ültetvények" címmel szakmai konferenciát és gyümölcstermesztési évzáró rendezvényt szervez Debrecenben.

 

A rendezvény kiemelt témái között szerepela 2016. januártól induló ültetvény fejlesztési pályázat ismertetése, valamint a pályázathoz is kapcsolódó innovatív kertészeti technológiák bemutatása.

 

A rendezvényről röviden:

A konferencia elsődleges célja a várhatóan 2015. decemberében a Vidékfejlesztési Program keretein belül megjelenő pályázati lehetőségek ismertetése. Másik fő cél az intenzív művelésű gyümölcskultúrák (elsősorban alma, körte, meggy, cseresznye) létrehozásával és termesztésével kapcsolatos tapasztalatok megosztása, új kutatási eredmények bemutatása, melyhez neves hazai és külföldi szakembereket hívtunk segítségül. Ezen kívül különböző technológiai megoldások (KITE jégháló rendszerek, Haifa szabályozott tartamhatású műtrágyák, AgroSense rendszer, NETAFIM öntöző-tápoldatozó rendszerek,) is ismertetésre kerülnek.

 

A konferenciaterem előcsarnokában a témákhoz kapcsolódva háttéripari cégek, hazai és külföldi faiskolák kiállítása lesz megtekinthető. Az előadókkal, kiállítókkal konzultációs lehetőséget biztosítunk. Másnap délután a résztvevők gyakorlati bemutatón vehetnek részt a KITE hajdúböszörményi ültetvényében.

 

A rendezvény meghívóját és a regisztrációs lapot mellékelve csatoltuk!

 

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a teszesz@gmail.com címre elküldött regisztrációs lappal lehet, vagy online regisztrációval a www.teszesz.hu oldalon.

 

A jelentkezés határideje: 2015. november 24.

 

Amennyiben a rendezvénnyel kapcsolatban kérdése van kérjük keresse Bogya Zitát a 06-20/981 8259-es telefonszámon.