Nemzetközi TÉSZ tanácskozás – Összefoglaló a brüsszeli ICOP konferenciáról

Hatodszor szervezték meg a tész-ek nemzetközi konferenciáját – ICOP –, ezúttal Brüsszelben. A Régiók Tanácsa adott otthont az eseménynek, amelyre tizennégy európai országból százötven résztvevő érkezett. Az eseményt ezúttal "perspektívák" mottóval hirdették a szervezők, arra utalva, hogy gyökeres változások várhatók az európai mezőgazdaság egészében.

Időszerű hát áttekinteni a zöldség-gyümölcs ágazat előtt álló lehetőségeket, sajátosságokat. A fő téma a közös piacszabályozás volt, amely a tész-ek működése szempontjából talán az agrárpolitika leglényegesebb eleme.
Nem könnyű a tészek helyzete a mostani szabályozási környezetben – állapították meg az előadók. A piacszabályozás legutóbbi reformja rugalmasságot vitt a rendszerbe, hogy könnyebb legyen új tész-eket létrehozni. Ez bizonyos térségekben valóban hasznos segítségnek bizonyult, máshol azonban akadályozza a meglévő szövetkezetek fejlődését és komoly gondokat okoz. A résztvevők sürgették a határokon átnyúló tész-ekre vonatkozó részletes, egyértelmű gyakorlati szabályozást is, ami valódi segítséget nyújtana ezen szerveződési forma elterjedéséhez. Fölmerült továbbá, hogy ésszerűen kellene az európai versenyjogi szabályozáshoz illeszteni a tész-ekre vonatkozó szabályozást. Az elismert tész-eknek adott keretek között lehetővé kellene tenni, hogy egyeztessenek egymással, közös intézkedésekkel javítsanak versenyhelyzetükön. A termelés és a kereskedelem közötti, közismerten egyenlőtlen versenyhelyzet javítása hosszú távon nem képzelhető el úgy, ha megmaradnak a tész-ek közötti együttműködést korlátozó szabályok.

A cikk teljes szövegeide kattintva megtekinthető!