Hungarikum Hírlevél 2015/6

 Tisztelettel köszöntjük

a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya által közreadott hírlevél olvasóit!

 

A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt az Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el annak érdekében, hogy megfelelő szabályozási keretet biztosítson a magyarság egésze számára fontos értékek azonosításához, gyűjtéséhez és dokumentálásához, lehetőséget biztosítva a minél szélesebb körben való megismertetésükhöz, biztosítva megőrzésüket, védelmüket. 

 

A Hungarikum Bizottság és az annak munkáját támogató Földművelésügyi Minisztérium célja támogatni és elősegíteni az alulról építkező nemzeti értékgyűjtés, más néven „hungarikum mozgalom" ügyét és annak kiteljesedését. Kiemelten fontos, hogy ebben a folyamatban, az ún. Nemzeti Értékpiramisban egyaránt elfoglalják az őket megillető helyet az alapszintű nemzeti értékek valamint a magyarság csúcsteljesítményeiként számon tartott hungarikumok, akárcsak az országhatáron belüli és külhoni értékek. A törvény hatálybalépése óta eltelt időszakban 19 megyei értéktár és 532 települési értéktár jött létre, amelyek összesen 757 megyei értéket és 1737 települési értéket tartanak nyilván.

 

A hírlevél célja, hogy minél szélesebb körben megismerhetővé tegyük annak a munkának az eredményeit, aminek főszereplői az értékeikre méltán büszke közösségek, és ami bizonyítékul szolgál a magyar nemzetleleményességére, kreativitására, teremtő képességére és élni akarására.

 

image001     

 

image002

 

Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár

 

Négy magyar termékkel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamillavirágzattal bővült a hungarikumok listája - a földművelésügyi miniszter Debrecenben. Ezzel 54-re nőtt a hungarikumok száma - tette hozzá Fazekas Sándor a Hungarikum Bizottság debreceni ülését követő sajtótájékoztatón a helyi városházán. Tovább →

image003

 

Meghirdetik a 2015-ös hungarikum pályázatokat

 

A hazai és a külhoni értékgyűjtés támogatására, valamint a kihaló félben lévő hagyományos népi mesterségek tovább örökítésére október 26-án, hétfőn megjelennek az idei hungarikum pályázatok - jelentette be V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. Tovább →

image004

 

Bemutatták a Pálinkakiválóságok című könyvet

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az OMÉK keretében mutatta be a második Pálinkakiválóságok c. könyvet. Fazekas köszöntőjében kiemelte, hogy a pálinka megérdemelten lett hungarikum és az OMÉK-ra érkezett delegációk is előszeretettel keresték fel azokat a standokat, ahol megkóstolhatták a magyar pálinkákat. A könyv mindenképpen segít az eligazodásban. Tovább →

image005

 

Hungarikum konferencia a 77. OMÉK-on

A magyar nemzeti értékek, azon belül is a hungarikumok jelentős része szorosan kapcsolódik az agráriumhoz, a vidékhez és a természethez – jelentette ki V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a 77. OMÉK-on megrendezett konferencián. Tovább →

image006

 

Másodszor rendezték meg a Magyar Értékek Napját Budapesten

A második alkalommal megrendezett nagyszabású esemény a Kárpát-medence szellemi és tárgyi kulturális örökségének legjavát vonultatta fel a magyarság szimbolikus jelentőségű helyszínén, a Szent István Bazilika előtti téren. Szellemi örökségünk méltó reprezentálásaképpen hazai és határon túli amatőr művészeti csoportok bemutatóival is ismerkedhettek a hazai és külföldi érdeklődők. Tovább →

image007

 

Konferencia és imázsfilm bemutató Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhelyen, a Városháza dísztermében ünnepélyes keretek között mutatták be a Csongrád Megyei Értéktár elemeit bemutató „Nemzeti értékeink" című imázsfilmet. A filmbemutatót megelőzően ülésezett a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság, döntésük alapján további 6, közülük 4 hódmezővásárhelyi nemzeti érték gazdagítja az így már 60 elemből álló megyei értéktárat. Tovább →

 

image008

 

Nemzeti értékek a kecskeméti Szent Mihály-napi Garabó Vásáron

A Bács-Kiskun Megyei Értéktárba felvett nemzeti értékek tanúsító okleveleinek ünnepélyes átadását rendezték meg a Szent Mihály-napi Garabó Vásár részeként Kecskeméten, az eseményen Szakáli István Loránd, a földművelésügyi tárca agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára mondott köszöntő beszédet.Tovább →

image009

 

A Magyar Népdal Napját ünnepelték Martonvásáron

  

Martonvásáron programsorozat keretében emlékeztek meg a Magyar Népdal Napjáról. Zenei hagyományaink megőrzése és ápolása érdekében megszervezett eseményen Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntő beszédet. A háromnapos esemény zárónapján kulturális és zenei programok mellett Hungarikum udvar nyílt, ahol a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő értékekkel ismerkedhettek a látogatók. Tovább → 

image010

 

Szürkemarhát festettek egy Kazinczy utcai tűzfalra Budapesten

A Színes Város Budapest Fesztivál keretein belül két művész egy hatszáz négyzetméteres tűzfalra festett közel egy hónapon keresztül a budapesti Kazinczy utcában. A korábban megfestett sólyom után most egy újabb hungarikumot, a szürkemarhát jelenítették meg. A fesztivál koncepciója egybevág a minisztérium azon elképzelésével, hogy a fiatalabb korosztály tagjaival is jobban megismertessék a magyar kultúra értékeit.

Tovább →

image011

 

Ismerje meg az ... értéket tartalmazó Hungarikumok Gyűjteményét – Hízott libából előállított termékek

A lúd mindig előkelő helyet foglalt el a magyar baromfiudvarokban. A hízott lúdárutermelés - kulturális és gasztronómiai jelentőségén túl - nemzetgazdasági szempontból fontos területnek, jelentős export-bevételi forrásnak minősül, a vidéki foglalkoztatásra gyakorolt jótékony hatása pedig gyakran éppen a leghátrányosabb helyzetű településeken jelentkezik. Tovább →

image012

 

 

Ismerje meg az ... értéket tartalmazó Hungarikumok Gyűjteményét – PICK Téliszalámi

A PICK Téliszalámi a Pick Márk által kifejlesztett és azóta is titokban őrzött egyedi recept alapján készül, melynek folyamatát a titok egyedüli ismerője, a szalámimester felügyeli. A húst darálás helyett vágják, hogy a szövetek ne sérüljenek meg. A fűszerszobában zamatos fűszerek kavalkádjából mérik ki a Téliszalámihoz szükséges mennyiséget, hogy miből mennyit, az hétpecsétes titok.

Tovább →

image013

image014

www.hungarikum.hu

www.hungarikum.kormany.hu