2015-ig nem kell visszasajtolni a termálvizet a gazdáknak

A kormány 2015. június 30-ig felfüggeszti a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizek visszasajtolási kötelezettségét. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2012. május 31-ig elkészíti azt az ütemtervet, amellyel a termálvizek mezőgazdasági hasznosítását – a gazdasági és fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve – szabályozza.

A tárca arra törekszik, hogy az új szabályozásban az uniós elvárásoknak megfelelően a természet- és a környezetvédelmi szempontok is érvényesüljenek, ugyanakkor a fóliasátras gazdák is megtalálják a számításukat. Magyarországon főleg az energiaárak határozzák meg a fóliás és az üvegházi kertészeti termesztés gazdaságos fenntartását, piaci bővítésének lehetőségét. Az üvegházi és fóliás zöldség-gyümölcs termelés nem kifizetődő a hagyományos energiahordozók magas ára miatt. Geotermikus fűtéssel viszont az üvegházas és fóliás kertészetek gazdaságosan működnek. 2010-ben, a választások előtt néhány nappal, a Bajnai kormány arról döntött, hogy 2012 decemberétől vissza kell sajtolni a fóliasátrak fűtésére használt termálvizeket, ami óriási pánikot okozott a kertészetekben.

A cikk teljes szövege ide kattintva megtekinthető! 

A mezőgazdasági termelés területén energiahasznosítás céljából kitermelt termálvíz visszatáplálására vonatkozó kötelezettség felfüggesztéséről szóló 1002/2012. (I. 11.) Korm. határozat ide kattintva letölthető!