FruitVeB Hírlevél 2014. január 31.

 

Ágazati hírek

A Loire-völgy kertészettel foglalkozó gazdaságainak versenyképességi kérdései

A jelentést készítette: Somogyi Norbert mezőgazdasági attasé

Az elmúlt években a legjelentősebb zöldség-gyümölcs termelő régiókban teljesen új jelenségnek lehetnek tanúi az ágazati szereplők: az adott régióból induló termék-export és az oda irányuló import sok termék esetében a felületes szemlélő számára teljesen irreális tendenciákat mutat. Az adatok alapos vizsgálata alapján azonban látható, hogy a mozgatórugó szinte mindig a spekulatív célú zöldség-gyümölcs kereskedelem, ami többek között azzal jár, hogy az adott régióban megtermelt jó minőségű, az átlagosnál magasabb áron értékesíthető terméknek legalább egy része rendszerint más régióban vagy országban kerül a pultokra, míg a helyi fogyasztói igények kielégítéséhez hiányzó mennyiséget rendszerint alacsonyabb minőségű és olcsóbb termékek behozatalával pótolják. Ami Pays-de-la-Loire régió mezőgazdasági vállalkozásainak piaci helyzetét illeti, egyelőre kimutatható a gazdák előnye a termelékenységben, de kétséges, hogy ez elegendő lesz-e a jövőben is? Amennyiben nem, komoly következményei lehetnek annak, hogy a kínálat viszonylag egysíkú, amit komolyan veszélyeztethet az európai versenytársak jelentette ár-konkurencia. a kutatók szerint érdemes új piacokra is fókuszálniuk, ezek között különösen ígéretes lehet az orosz!

 

Versenytorzító hatások a zöldség-gyümölcs kereskedelemben

A jelentést készítette: Somogyi Norbert mezőgazdasági attasé

Noha elméletileg legalább az uniós belső piacon szabad és akadályoktól mentes az áru áramlása, a valóságban történelmi vagy egyéb technikai-gazdasági, adminisztratív okok miatt a beszállítók számos jelentős nehézséggel kénytelenek szembenézni. Ugyan a legtöbb szabály ma már uniós szinten születik, az ellenőrzés tartozik nemzeti hatáskörbe – ez viszont nem jelenti azt, hogy minden tagországban pontosan ugyanúgy értelmezik és alkalmazzák az uniós elvárásokat.

Ez az EU-n belül is érdemi versenytorzító hatást jelent az egyes tagországok termelői között, de a fogyasztók sem biztos, hogy ugyanazon minőségű termékekhez jutnak minden egyes tagországban. Ebben a helyzetben elengedhetetlen annak elérése, hogy az unós előírásokat minden tagországban azonos módon és maradéktalanul alkalmazzák, a nemzeti szabályozás ennél ne legyen szigorúbb, valamint kizárhatók legyenek a kereskedelmi „túlkapások” is. A versenysemlegességet segítheti a nemzetközi szinten is azonos követelményeket támasztó minőségbiztosítási rendszer alkalmazása is, mint pl. a GlobalGAP.

 

2021-ig marad az egységes területalapú támogatási rendszer

Magyarországon az egyszerűsített területalapú támogatási (SAPS) rendszer 2021-ig marad, azaz a mostani tervezési periódus végig alkalmazható, ismertette a Kormány döntését az agrárgazdaságért felelős államtitkár Zalaegerszegen, szakmai fórumon.

Czerván György a jelenleg is működő SAPS rendszer hazai előnyei között hangsúlyozta, hogy a magyar gazdák által jól ismert konstrukció a közvetlen támogatások széleskörű igénybevételét és költségvetési keretösszegek teljes felhasználását biztosítja.

Ezen felül kiemelte, hogy a SAPS rendszer működésének elvéből fakadóan nincs referenciaév, tehát az adott tárgyévben a termőföld tényleges használója kérelmezheti a területalapú támogatást. A SAPS rendszer további alkalmazásával a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) továbbra is gördülékenyen és határidőre képes kifizetni a termelőket, valamint az esetlegesen felmerülő informatikai beruházások többletköltségei is mérsékelhetőek.

Az államtitkár előadásában részletekbe menően mutatta be a 2015-től várható új Közös Agrárpolitika (KAP) Magyarországon bevezetendő modelljét, az új támogatások kötelező és önkéntes elemeit is. Elmondta, hogy a mezőgazdasági termelők generációváltásának biztosítása érdekében a fiatal gazdák külön támogatáshoz jutnak. A kormánydöntés értelmében a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási konstrukciójának alkalmazására is lehetőség nyílik 2015-től.

Czerván György fontos elemként említette, hogy a társadalom által is elfogadott, a valós teljesítményeken nyugvó termeléshez kötött jogcímek révén, a munkaintenzív, úgynevezett érzékeny ágazatok (pl. zöldség, gyümölcs, szarvasmarha) támogatására a jelenleginél nagyobb összeg lesz fordítható.

Az államtitkár továbbá összegezte és szemléletesen ábrázolta a 2010 és 2013 között számszerűsíthető nemzetgazdasági eseményeket, az ágazatban bekövetkező főbb folyamatokat, valamint az elért igen kedvező makrogazdasági eredményeket. A KAP változásait bemutató előadássorozat keretében legközelebb 2014. január 27–én Nagykátán fogja a termelőket tájékoztatni.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

A gazdálkodók négyötödének nincs szakképesítése

A gazdaságszerkezeti összeírás előzetes adatai szerint 2013-ban 8442 gazdasági szervezet és mintegy 485 ezer egyéni gazdaság folytatott mezőgazdasági tevékenységet, a szervezetek száma 2, az egyéni gazdaságoké 15 százalékkal csökkent az előző, 2010-es összeírás óta.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján közölt elemzés szerint a gazdasági szervezetek átlagos mezőgazdasági területe 2013-ban 308, az egyéni gazdaságoké 5,4 hektár volt, előbbi 5 százalékkal csökkent, utóbbi 17 százalékkal nőtt 2010-hez képest.

A gazdasági szervezetek 71, az egyéni gazdaságok 57 százaléka használt szántóterületet 2013-ban. A gazdasági szervezetek 3 százaléka, az egyéni gazdaságok kétharmada 1 hektárnál kisebb mezőgazdasági területet használ, előbbieknél a legtöbben 20–50 hektár közötti földön gazdálkodtak, utóbbiaknál az 1 hektár alatti területet megművelők voltak a legtöbben.

A 300 hektárt meghaladó gazdaságok adták az összes szervezet negyedét, és a szervezetekhez tartozó föld 84 százalékát művelik. Az egyéni gazdaságok összes mezőgazdasági területének 76 százalékát a 10–300 hektárt művelő gazdák használták.

Állattartással közel 2200 gazdasági szervezet és mintegy 312 ezer egyéni gazdálkodó foglalkozott az összeírás adatai szerint. Az állattartó gazdasági szervezetek száma lényegében nem változott, az egyéni gazdaságoké 18 százalékkal csökkent 2010-hez képest.

A gazdasági szervezetek 48 százaléka kizárólag növénytermesztéssel, 6 százaléka állattartással foglalkozik, a vegyes gazdaságok aránya 46 százalék. A növénytermesztők aránya a vegyes gazdálkodást folytatók javára mérséklődött.

A kizárólag növénytermesztést folytató egyéni gazdaságok aránya 52, az állattartóké 21 százalék volt 2013. június 1-jén. Vegyes gazdaság volt az egyéni gazdaságok 27 százaléka, a KSH adatai szerint főként a növénytermesztők súlya emelkedett 2010 óta.

bővebben

Tájékoztató ültetvénytelepítési szakvélemény kiadásához

Tisztelt Ültetvénytelepítők!

A nagy érdeklődésre tekintettel szervezetünk összeállította és közzétette az ültetvénytelepítési szakvélemény kiadásához szükséges információkat tartalmazó tájékoztatóját és a szükséges kérdőívét, melyet az alábbi linkekre kattintva tölthetnek le.

A gyümölcs-ültetvénytelepítéssel kapcsolatos részletes tájékoztató levelünk ide kattintva megtekinthető.

A szakvélemény kiadásához szükséges kérdőívünk ide kattintva letölthető.

Amennyiben további kérdése van, kérjük, keresse meg szervezetünket!

FELIR azonosító – egy év az átállásra

Tájékoztatjuk az élelmiszerlánc szereplőit, hogy 2015. január 1-jétől csak a FELIR azonosítóval rendelkező vállalkozóktól lehet majd a 2008. évi XLVI. törvény hatálya alá eső termékeket vásárolni, illetve további értékesítésre, szállításra és tárolásra átvenni. A nyilvántartásba vételt tanúsító FELIR számot – a zökkenőmentes átállás érdekében – már idén januártól elérhetővé teszi weboldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A 2013. évi CCL. törvény 113.§, illetve a 222.§ alapján módosított 2008. évi XLVI. törvény (az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről) előírja, hogy 2015. január 1-jétől a „törvény hatálya alá tartozó terméket nyilvántartásba nem vett élelmiszerlánc szereplőtől tilos vásárolni, illetve átvenni értékesítésre, szállításra és tárolásra”. A nyilvántartásba vételt a FELIR azonosító igazolja.

bővebben

Felhívások és Ajánlatok

Megrendelhető a FruitVeB 2013. évi bulletinje

A FruitVeB az elmúlt évekhez hasonlóan idén is publikálta évértékelő kiadványát, amelyben átfogó adatokat és elemzéseket közöl a magyar agrárgazdaság, ezen belül a zöldség-gyümölcs ágazat aktuális termelési és nemzetgazdasági helyzetéről. A 32 oldalas színes kiadvány a témához kapcsolódó európai uniós adatok mellett több évre visszamenőleg tartalmaz statisztikai adatokat a magyar zöldség-gyümölcs termesztés területi és termelési volumenéről, valamint külkereskedelmi mérlegéről, emellett bemutatja az előző évi zöldség-gyümölcs ágazati árumérleget és a feldolgozóipari nyersanyag-felvásárlási adatokat.

A táblázatok és grafikonok mellett a kiadvány a 2013. év legfontosabb nemzetközi és hazai zöldség-gyümölcs ágazati eseményeit szövegesen is ismerteti. Egy átfogó piaci körkép után a tájékoztató anyag a hazai termesztésben meghatározó fajokat külön-külön is elemzi, amely során az adott faj 2013. évi nemzetközi és hazai termelési tapasztalatait – pl. időjárás hatása, termőterületek elhelyezkedése, termelt mennyiség, stb. – és az adott év értékesítési lehetőségeit – pl. piaci árak, export-import adatok, stb. – mutatja be.

 

Előfizetési lehetőség német árinformációkra

A magyar frisspiaci zöldség-gyümölcs export jelentős része Németországban értékesül, az ott kialakuló piaci árak nagy hatást gyakorolnak a hazai zöldség-gyümölcs termelői árakra is. A német exportpiaci információk jelentőségére való tekintettel a FruitVeB 2013. év januárjában indította el német zöldség-gyümölcspiaci árinformációs rendszerét, amelyet a Németországban működő, agrárágazati statisztikák és elemzések készítésével foglalkozó AMI (Agrarmarkt Informations-Gesellschaft GmbH) szakmai közreműködésével működtet.

Az AMI a 6 legnagyobb német zöldség-gyümölcs nagybani piacról (Hamburg, München, Berlin, Stuttgart, Köln, Frankfurt ) napi rendszerességgel gyűjti az árinformációkat, amely valamennyi frisspiaci zöldség-gyümölcs termékre kiterjed. A FruitVeB az AMI-tól kapott német zöldség-gyümölcspiaci információkat hetente három alkalommal (hétfő, szerda, péntek) dokumentum formájában elektronikus úton, „zárt” web felületén teszi közzé és letölthetővé a rendszer előfizetői részére.

 

Programajánló

Zöldség-gyümölcs minőségi árukezelő akkreditált felnőttképzés – 2014. február 13-14. Szentes

A nagy érdeklődésre tekintettel a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ismételten megszervezi az akkreditált „Zöldség-gyümölcs minőségi árukezelő” tanfolyamot.

A 20 órás képzés során a minőségszabályozást, az ellenőrzés rendszerét, a zöldség és gyümölcs ágazatban működő minőségbiztosítási rendszereket, a nyomonkövethetőség előírásait és az áruátvételi dokumentáció rendszerét ismeri meg a résztvevő, gyakorlati bemutatóval kiegészítve. A képzést „teszt vizsga” követi, mely után a résztvevő végzettséget igazoló oklevelet kap.

A szakmai továbbképzés során témaspecialista szakértők tartanak előadást, valamint a gyakorlati bemutató Magyarország egyik legnagyobb termelői értékesítő szervezetének telephelyén kerül megszervezésre. Olyan személyek figyelmébe ajánljuk a tanfolyamot, akik a zöldség-gyümölcs minőségi árukezeléséhez kapcsolódóan végzik vagy végeznék munkájukat, azonban még nem rendelkeznek szakirányú végzettséggel.

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2014. február 7.

bővebb tájékoztató és jelentkezési lap a hivatkozásokra kattintva letölthető!

Gyümölcstermelők téli továbbképzési rendezvénysorozata – 2014. február 20. –március 7.

A korábbi évek sikeres téli gyümölcstermelői továbbképzések folytatásaként idén ismét több helyszínen megvalósuló előadás és konzultáció sorozatot szervezünk, melyekre tisztelettel MEGHÍVJUK!

A rendezvények témái az ágazati stratégia (2014-2020), az integrált szabályozás és termesztéstechnológiák, a fajtahasználat és az innovációk, a tápanyagutánpótlás és alternatívái, a termésnövelés, a növényvédelmi szabályozás, az integrált növényvédelem alkalmazástechnológiai kérdései, a gazdaságos öntözéstechnológiák stb.

A feltüntetett témák felkészült szakértőit és nyugat-európai vezető szakértőket, szaktanácsadókat kértünk fel az előadások megtartására. A rendezvények felvételét kértük a szaktanácsadók éves továbbképzései közé!

A továbbképzések időpontjai:

Keszthely, 2014. február 20., kertbemutató: február 21. (péntek)
Kecel, 2014. február 26-27., kertbemutató: február 28-án, (péntek)
Újfehértó, 2014. március 6., kertbemutató: március 7. (péntek)

A MEGHÍVÓ, a programismertető és A jelentkezési lap a hivatkozásokra kattintva letölthető!