MFB Fagykár 2011. Forgóeszköz Hitelprogram

2011 májusában az ültetvényekben bekövetkezett fagykárok enyhítését szolgáló intézkedések keretében ez évben hosszú lejáratú forgóeszköz hitelhez juthatnak a mezőgazdasági termelők. A Magyar Fejlesztési Bank által biztosított kamat, és egyéb banki költségektől mentes hitelt azok a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó agrárvállalkozások, őstermelők, családi gazdálkodók, vagy egyéni vállalkozó termelők vehetik igénybe, akik a bekövetkezett kárt a jogszabályokban foglaltak szerint tudják igazolni.


A hitelprogram keretében felvett hitel összege hitelfelvevőnként minimum 500 ezer forint, maximum 10 millió forint. Az összeg a károsodás mértékével arányosan kerül meghatározásra, 100% károsodás esetén 1600 ezer forint/hektár lehet. A hitel futam ideje maximum 20 év, azon belül 3 év tőketörlesztési türelmi idővel. A hitel kamata beleértve a pénzügyi intézmény által felszámított forrásköltséget, működési költséget, és a kockázati felárat, a 2012. év vonatkozásában nem haladhatja meg a mindenkori kamatmegállapítás időpontjában érvényes háromhavi EURIBOR+6,14 százalékot, továbbá rendelkezésre tartási és folyósítási jutalék sem kerül felszámításra. A hitel felvételéhez saját erő nem szükséges, és a hitel forintban igényelhető. A hitelkérelmeket 2012. január 30-tól 2012. június 30-ig az MFB Zrt-hez a hitelprogram értékesítésében részt vevő közvetítőnél kell benyújtani. A közvetítők listáját és elérhetőségét az MFB Zrt. honlapján www.mfb.hu címen teszi közzé.
Az MFB hivatalos tájékoztatója ide kattintva megtekinthető!
A 2011 májusában fagykárt szenvedett mezőgazdasági termelők hitelhez jutási lehetőségéről szóló 133/2011. (XII. 22.) VM rendelet ide kattintva letölthető!